In memoriam Jan Maas

Op vrijdag 13 december 2013 overleed Jan Maas, slechts 63 jaar oud. Jan was degene die midden jaren ’90 het Policy Governance-denken van John Carver in Nederland introduceerde. Dit deed hij vanuit zijn verbazing over het, in zijn ogen, grote contrast tussen de enorme belangstelling voor het functioneren van de manager, en het vrijwel ontbreken van een visie op het werk van bestuurders.

In 1997 richtte hij zijn eigen adviesbureau op, en zette zich vanaf die tijd met grote bevlogenheid in voor de verspreiding en toepassing van het Policy Governance-model. Met name in het onderwijs, maar ook in andere sectoren, zoals de kinderopvang.

In 2006 verscheen het veelgebruikte boek Verantwoord besturen, dat hij samen met Helmie van Ravestein schreef, en dat nog altijd een van de weinige boeken buiten het Engelse taalgebied is, dat over Policy Governance is verschenen.

Jan wist veel mensen enthousiast te maken voor Policy Governance en in de loop der jaren hebben, mede op zijn advies, verschillende andere Nederlandse adviseurs en bestuurders de Policy Governance Academy gevolgd, om zich verder te verdiepen in het model.

De herinnering aan zijn grote betrokkenheid bij ‘verantwoord besturen’ vormt voor ons een inspiratie om ons ook in de toekomst in te blijven zetten voor de verdere toepassing van het Policy Governance-gedachtegoed.

Wij verliezen in Jan een markante, bevlogen persoonlijkheid. Wij willen Manette en de kinderen veel sterkte toewensen om dit verlies te verwerken.

De Policy Governance Alumnigroep,
Helmie van Ravestein, Nel Hildebrand, Willem Huiskamp, Henk van der Esch, Erik Laban, Roel van Leerdam, Niek Mertens, Harry Nijkamp, Hartger Wassink, Carine Hulscher-Slot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s