Boekpresentatie ‘Aan de slag met Policy Governance’ 8 december, Utrecht

Op 8 december vindt er in vergadercentrum de Hoge Weide in Utrecht-Leidsche Rijn een bijeenkomst plaats ter gelegenheid van het verschijnen van de boekvertaling ‘Aan de slag met Policy Governance.’ Onder het thema  ‘Doelgericht én integer toezicht, een (on)mogelijke combinatie?’ worden twee workshops gehouden en zal er een reflectie worden uitgesproken door Eduard Schmidt, initiatiefnemer van de stichting Blikverruimers.

Er is een grote vraag naar houvast voor de paradoxen waar intern toezichthouders mee te maken hebben. Door schandalen en maatschappelijke ontwikkelingen wordt benadrukt hoe belangrijk het is een ‘moreel kompas’ te hanteren. Ook staan toezichthouders onder druk om er ‘dichter op te zitten.’ Maar hoe doe je dat, zonder op de stoel van de bestuurder te gaan zitten? En waar zou het morele kompas van toezichthouders op gericht moeten zijn?
Kun je wel doelgericht én integer zijn als toezichthouder? Hoe blijf je rolvast als toezichthouder, en tegelijk volstrekt helder zijn over wat je van de bestuurder verwacht?
Het Policy Governance®-systeem geeft houvast bij deze vragen. Het wordt sinds enkele decennia wereldwijd breed toegepast, zowel in profit- als nonprofit-organisaties. In Nederland is het sinds een jaar of 15 bekend. Tot nu toe echter ontbrak een handzaam Nederlandstalig boek, dat zowel de basis van het systeem toelicht, als concrete handvatten en voorbeelden biedt om ermee aan de slag te gaan.

Dat boek is er nu, met ‘Aan de slag met Policy Governance. Naar integer en doelgericht toezicht en bestuur’ uitgegeven bij Mediawerf. Het is de vertaling, door Hartger Wassink en Helmie van Ravestein van ‘Getting Started with Policy Governance’ van Caroline Oliver, internationaal governance-adviseur, auteur van diverse boeken en hoofdredacteur van het vakblad Board Leadership.

Op donderdagmiddag 8 december vieren we het verschijnen van het boek. Dat doen we door het verzorgen van twee workshops, een reflectie op governance in het algemeen en het boek in het bijzonder en uiteraard de feestelijke overhandiging van het eerste exemplaar. Meer over het waarom van het boek leest u op de website van Hartger Wassink.
Eduard Schmidt, initiatiefnemer van stichting Blikverruimers, zal ter gelegenheid van de overhandiging van het eerste exemplaar, een reflectie te geven op het belang van diversiteit in toezichthouden, en wat de frisse blik van een jonge toezichthouder daarvoor kan betekenen.

Programma

13:30 inloop met koffie en thee
14:00 Keuze uit twee workshops (zie onder voor beschrijvingen)
16:00 Reflectie op het boek door Eduard Schmidt, stichting Blikverruimers
16:30 Overhandiging eerste exemplaar
Na afloop is er voor iedereen een drankje en hapje tot uiterlijk 18:00u.
Locatie: vergadercentrum De Hoge Weide, AB Harrewijnstraat 45, 3544 AL Utrecht-Leidsche Rijn. Meer informatie over de locatie op: http://www.dehogeweide.net/contact/27/0/contact.html

Inschrijven

Door een e-mail te sturen aan Helmie van Ravestein. Geef daarin aan met hoeveel personen u denkt te komen, en voor welke workshop u kiest. Toegang: €75 p.p., inclusief boek, workshop en drankje achteraf.
Het boek eerder bestellen? Dat kan voor €34,95, via Helmie van Ravestein of Hartger Wassink. Besluit u daarna alsnog naar de middag te komen, dan betaalt u €40. De korting geldt alleen als u rechtstreeks bij een van de vertalers bestelt.

Workshop-beschrijvingen

 
Workshop 1 Policy Governance: de theorie en de praktijk
Door Hartger Wassink
Het Policy Governance-systeem is in de kern niet meer dan een set principes, die op veel verschillende manieren kunnen worden toegepast. In deze workshop licht Hartger Wassink enkele van die principes uit, en gaat aan de hand van concrete casussen in, op hoe die helpen houvast te geven in de praktijk van bestuur en toezicht.
Workshop 2 Policy Governance en verantwoording
Door Helmie van Ravestein
De kern van het Policy Governance-systeem is het verantwoordingsproces. Dat ziet er anders uit dan bij gangbaar toezicht en bestuur. Helmie van Ravestein legt uit wat essentiële stappen en randvoorwaarden zijn, en gebruikt hiervoor concrete voorbeelden.

Over Policy Governance

Policy Governance® is een systeem voor bestuur en toezicht, ontwikkeld in de jaren ’90 door John Carver. Het heeft inmiddels zijn sporen ruimschoots verdiend. Het wordt wereldwijd breed toegepast voor het bestuur van maatschappelijke organisaties, zoals scholen, beroepsverenigingen, kerkgenootschappen en sportbonden. Het is het raamwerk geweest voor de recent Britse BSI standaard voor governance.
In Nederland is Policy Governance bekend geworden door het werk van Jan Maas. Het wordt met name gebruikt door besturen in onderwijs, en de woningcorporatiesector, maar is universeel toepasbaar voor alle typen, soorten en grootten van organisaties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s